Проблеми с подово отопление

Loading color scheme

Проблеми с подово отопление

Подовото отопление може да е водно или електрическо, но и в двата случая го направете с качествени материали и монтаж. Ако това не е направено в един момент може да бъдете изправени пред проблеми с подовото отопление от изтичане на вода или утечка на електричество в пода.

При подовото отопление всички тръби са вкопани в пода, както и електрическите нагревателни елементи. Когато са положени без термичното изображение е почти невъзможно те да бъдат намерени. При ремонт и реконструкция на помещенията е наложително да се проверят, от къде минават тръбите и електрическите нагревателни елементи, за да не се повреди подовата отоплителна инсталация. При експлоатацията на подовото отопление може да се спука тръба и да се получи теч и тогава само чрез професионалната термографска камера, каквато е FLIR T660, може да осигурим визуален запис, къде са разположени тръбите и да открием теча.

Подовото отопление е много хубаво нещо,  когато е направено професионално. Обикновено се прави или с тръби в пода или с многожилен проводник специално за тази цел. В случаят с тръбно изпълнение температурата е по-ниска до  около 40-42 градуса, а в случаят с електрически проводник се поддържа по-висока температура в рамките до 55 градуса. Всеки избира методът на отопление който му допада. Различни са по начин на изпълнение и стойност. Различават се и по стойност като експлоатация. Много майстори твърдят, че знаят как да направят моделът който сте избрали и то максимално ефективно. Практиката обаче показва, че в 80% от случаите Вие сте подведени. Естествено това рефлектира в парите,  които ще плащате в последствие. Поддръжката и контролът в последствие също са силно затруднени, защото откриването на дефектиралият участък заради неспазване на технологията при монтажа,  е много често обречена на провал. Най-добри резултати за откриване на подобни проблеми се постига единствено и само с професионална термографска камера от най-високият клас. Това важи в най-голяма степен за подово отопление с тръби в които има флуид /течност/. Когато обаче се използва проводник,  откриването на прекъснатият участък не може да се открие с термографска камера по простата причина, че нямаме загряване на проводника. Това може да се открие само с една особена електрическа апаратура,  която просто за сега я няма в страната ни. Термографската камера в този случай се използва,  за да се види от къде минава проводникът и когато се прави някакъв допълнителен монтаж с някакво анкериране примерно,  да не се повреди  проводникът по който ще тече ток. Именно заради това се прави една доста различна монтажна схема, която позволява да се избегне този проблем. От дългогодишният ми опит,  не съм видял нито едно такова изпълнение в страната ни. Иначе всичко останало след монтажа  е почти едно и също като начин на управление. И двата начина естествено имат плюсове и минуси. Все пак за предпочитане е проектът с флуидно отопление, защото могат  да се използват  допълнително различен тип котлета,  термопомпи, слънчева енергия, газ  и т. н. На практика всеки градус нагоре увеличава сметката Ви с 6 %.  Едно е да поддържате 40-42 градуса и друго е около 55 градуса на отоплителната ви инсталация.

Ако имате проблеми с подовото отопление, не се колебайте, а се обадете на тел. 0888 365 366 или ни пишете на формата за контакт. Благодарим ви, че избрахте нас и се доверихте на професионалният опит и оборудване!